• Диагностика и Хирургично лечение на всички видове очни заболявания
  • Диагностика, профилактика и лечение на гинекологичните заболявания, бременност
  • Диагностика, профилактика и лечение на кардиологични заболявания
  • Високоспециализирана и модерна, извършваща широка гама изследвания

ТЕОРИЯТА СРЕЩНА ПРАКТИКАТА НА НАУЧНА СРЕЩА НА ОФТАЛМОЛОЗИТЕ, ОРГАНИЗИРАНА ОТ ОЧНА БОЛНИЦА „ПЕНТАГРАМ“

17.04.2022
pentagram2022.jpg

Д-р Веселин Далкалов и Специализирана Очна болница „Пентаграм“ бяха домакин на III-та Научна среща на офталмолозите в България “Теорията среща практиката“, която представи в хотел “Милениум Тауър“ в София новости в хирургичното и консервативно лечение на заболяванията на предния и задния очен сегмент.

В срещата взеха участие над 100 от най-известните български офталмолози – началници на частни и държавни клиники, университетски преподаватели, както и много млади специалисти – специализанти, студенти, които обмениха опит в заболявания на роговицата, катарактата, макулната дегенерация, хирургията на ретината и новостите в хирургията и лечението на глаукомата.

На живо присъстваха Д-р П. Весели, собственик на една от големите очни клиники в Словакия, както и д-р Парис Транос, известен хирург в областта на заболяванията на ретината, който е председател на Офталмологичното дружество на Северна Гърция. Той изнесе много интересна презентация за новости в лечението на макулната дегенерация. Имаше и трима чужди специалисти, които се включиха онлайн. Д-р Карл Клаас от Белгия, който е известен на публиката в България, тъй като е оперирал много болни с отлепяне на ретината, представи трудни случаи с дупки в макулата. Сред онлайн гостите бяха и двама много известни хирурзи от Словения. Д-р Владимир Пфайфер, (Университетска очна клиника, Любляна Словения) демонстрира нови импланти при лечение на катаракта. Става въпрос за мултифокални лещи за корекция на астигматизма. Д-р Дреф пък се спря на пресбиопията (корекция на старческото далекогледство).

От българска страна голям интерес предизвикаха проф. Групчева и доц. Манолова от Медицинския университет във Варна, които презентираха организираната от тях лаборатория за биорегенерация и за тъканна съвместимост, култивиране на стволови клетки и приложението им при различни заболявания на роговицата.

Доц. Андреев (Очна клиника „Ден“) представи Ламеларната кератопластика като метод за трансплантация на задната част на роговицата. Сложната операция се прави само на две места в България – Очна клиника „Ден“ и Специализирана очна болница „Пентаграм“.

Най-голям интерес предизвика управителят на Специализирана очна болница „Пентаграм“ д-р Веселин Даскалов, чиято презентация беше като пътуване в бъдещето. Той демонстрира предимствата на Фемтосекундния лазер в извършването на пенетрираща кератопластика. При тази изключително фина и сложна процедура се извършва трансплантация на част от роговицата от трупен донор. Фемтосекундният лазер (с който в България разполага само Специализирана очна болница „Пентаграм“), позволява изключителна прецизност на действията на хирурга като по този начин намалява до минимум страничните ефекти и благоприятства бързото възстановяване. С помощта на фемтосекундния лазер почти 50% от хирургията за катаракта се роботизира, което е голям напредък.

С презентация се включиха още доц. Б. Дъбов (УМБАЛ “Св. Анна” София) с лекция за предна пролиферативна рединопатия, доц. Петкова с лекция за алтернативно медикаментозно лечение на глаукомата.

Акад. Василева (Специализирана очна болница "Акад. Пашев", София) се включи в дискусията, представяйки труден случай на пациент с глаукома.

Генерален спонсор на събитието беше Bayer, златни спонсори РСР, Сантен, Софарма трейдинг, Теа Фарма и CMI – Johnson&Johnson.

ПРОГРАМАТА на конференцията, можете да изтеглите от ТУК

ВСИЧКИ СНИМКИ от конференцията, можете да изтеглите от ТУК 


 © IDEA GRAPHIC 2012 | Условия
ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ