• Диагностика и Хирургично лечение на всички видове очни заболявания
  • Диагностика, профилактика и лечение на гинекологичните заболявания, бременност
  • Диагностика, профилактика и лечение на кардиологични заболявания
  • Високоспециализирана и модерна, извършваща широка гама изследвания

За трансплантацията на роговица от трупен донор - разговор с д-р Веселин Даскалов

12.05.2022
daskalov.jpg

На националната среща на офталмолозите, организирана от СОБАЛ „Пентаграм“, беше демонстриран уникален метод за трансплантация на роговица от трупен донор с помощта на специална технология – фемтосекунден лазер, която спомага за успешния изход на операцията и много бързото възстановяване на пациента.

Единствено в СОБАЛ „Пентаграм“ тази операция се извършва рутинно с помощта на фемтосекунден лазер, което я прави много по-безопасна за пациента и с висока ефективност.

Операцията трае около час и може да се комбинира с други процедури. При т.нар. тройна процедура, например, заедно с трансплантацията на роговица се премахва и катаракта. Такова съчетание се среща често при възрастни пациенти, над 60 години, или пък при такива и с други придружаващи очни заболявания, напр. травма на роговицата.

Тъй като операцията е щадяща и минимално инвазивна, възстановяването става много бързо. Пациентът може да си тръгне буквално 1 час след интервенцията.

Общо около 15 такива операции се извършват в СОБАЛ „Пентаграм“ на година, а в цяла България броят им за година е 150.

По тази тема гост в студиото на предаването „100% будни“ по БНТ беше един от най-известните офталмолози в България и управител на СОБАЛ „Пентаграм“. Лекарската му практика на специалист обхваща пълния спектър диагностика и лечение на очните заболявания.

Вижте разговора във ВИДЕОТО© IDEA GRAPHIC 2012 | Условия
ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ