• Диагностика и Хирургично лечение на всички видове очни заболявания
  • Диагностика, профилактика и лечение на гинекологичните заболявания, бременност
  • Диагностика, профилактика и лечение на кардиологични заболявания
  • Високоспециализирана и модерна, извършваща широка гама изследвания
  • Диагностика и лечение на ендокринни заболявания

ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!

03.11.2023

През ноември месец тази година Българска асоциация „Диабет“, Медицински Център „Пентаграм“ и Байер България инициират информационна кампания за диагностика и превенция на очните заболявания за хора с диабет под надслов „ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!“. Тя има за цел да информира за най-разпространените очни заболявания, свързани с диабета и ключовото значение на профилактиката, грижата за очите и ранната диагностика.

 

Кампанията е насочена към вече диагностицирани хора с диабет, които ще имат възможност да преминат през безплатен очен преглед в МЦ „Пентаграм“ (ул. Враня 109-111, София) в периода

13 до 17 ноември 2023 г., вкл.. Прегледите ще се извършат от 10:00 до 17:00 ч. след предварително записване и ще предоставят информация за най-честите очни заболявания при хора с диабет, какви са симптомите им, колко често се препоръчва профилактика на очите.

 

Препоръката към всички хора с диабет е да търсят лекарска помощ навреме и да преминават през редовен скрининг. Големият процент на хората с диабет, тежестта, която влошеното зрение оказва върху техния живот и социално-икономическата сфера, доказват необходимостта от стратегия за превенция, ранна диагностика и лечение на очните усложнения при хората с диабет в България.

Сред най-честите усложнения е диабетната ретинопатия. Става въпрос за хронично заболяване на очите, което е пряка последица от захарния диабет. Диабетната ретинопатия е една от водещите причини за слепота сред населението в работоспособна възраст (между 20 и 74 г.) Ретинопатия се развива при 90% от пациентите с недобре компенсиран захарен диабет. Тя е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Лечението се провежда от ендокринолог, съвместно с офталмолог. МЦ „Пентаграм“ разполага както с офталмолози, така и с ендокринолози, което е плюс за пациентите, които могат да съчетаят двата типа прегледи с едно посещение в центъра.

„Офталмологичните проблеми при хора с диабет понякога се неглижират, а това може да доведе до усложнения и слепота. Колкото по-рано се диагностицират очните увреждания, толкова по-успешно е лечението им, поради което при хора с диабет е необходимо периодично да се извършва скрининг и очен преглед. Най-важните проекти в дейността ни са свързани с превенция на хроничните усложнения, настъпващи с времето при хората с диабет.“, казва Майя Викторова, председател на УС на Българска асоциация „Диабет“.


ЗАПИСВАНЕ НА ЧАС ЗА ПРЕГЛЕД:

Желаещите да се запишат за безплатен очен преглед в София през ноември 2023 година трябва да запазят час като се обадят на тел 02/931 07 79 (централен офис на БАД) от 9до 17ч
Прегледите ще се извършват по график в оптиката, която се намира в сградата на МЦ „Пентаграм“ на адрес гр. София, ул. Враня 109-111.© IDEA GRAPHIC 2012 | Условия
ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ